Îți sună cunoscut că alegerile sunt câștigate de cine numără voturile?

În 2024, România va trece prin 4 rânduri de alegeri, pentru ca românii să decidă direcția următorilor 4 ani sau poate chiar să influențeze soarta țării pentru o perioadă lungă de timp de acum încolo. De aceea, fiind un an atât de important pentru noi toți, avem nevoie mai mult ca oricând ca alegerile să se desfășoare corect, iar vocea cetățenilor să fie ascultată. Așa că, devino și tu delegat REPER să apărăm împreună votul în alegerile ce urmează!

Ce presupune să fii delegat în secția de votare?

Faci parte din Biroul Electoral al Secției de Votare

Ca membru al Biroului Electoral al Secției de Votare, vei prelua responsabilități importante, precum înmânarea buletinelor de vot și ghidarea alegătorilor în secție. Rolul tău este crucial pentru asigurarea unui proces electoral transparent și corect.

Te asiguri că procesul de vot se desfășoară conform legii

Responsabilitatea ta principală este să te asiguri că alegerile se desfășoară în deplină conformitate cu prevederile legale. Acest lucru implică supravegherea procesului de vot și intervenția în cazul unor nereguli, pentru a menține integritatea procesului electoral.

Participi la pregătirea secției cu o seară înainte de ziua alegerilor

Activitatea ta începe cu pregătirea secției în ajunul zilei alegerilor și se întinde pe întreaga durată a zilei de vot. Vei fi prezent de la deschiderea secției până la închidere și vei contribui la înregistrarea rezultatelor în procesul verbal, inclusiv posibilitatea de a însoți președintele secției pentru predarea voturilor.

Primești o indemnizație pentru munca ta

Participarea ta în calitate de membru al Biroului Electoral este o activitate remunerată, conform legislației în vigoare (art. 109 – 1091 din Legea nr. 208/2015). Aceasta recunoaște efortul și timpul investit în asigurarea unui proces electoral corect.

Nu este nevoie să fii membru REPER

Pentru a fi membru al Biroului Electoral al Secției de Votare nu este necesar să fii membru al vreunei formațiuni politice (REPER). Este esențială imparțialitatea și dedicarea ta pentru desfășurarea corectă a alegerilor.

Nu este nevoie să fii delegat la toate alegerile

Deși nu este obligatoriu să participi ca delegat la toate rundele de alegeri din 2024, contribuția ta continuă ar fi foarte apreciată. Alegerea îți aparține, iar flexibilitatea acestui rol permite implicarea în funcție de disponibilitatea ta.

Când vor fi alegerile în România?

Alegeri europarlamentare și locale: 9 iunie (dată stabilită)

Alegeri prezidențiale: 15 și 29 septembrie (dată vehiculată de guvern)

Alegeri parlamentare: 8 decembrie (dată aproximativă)